top of page

Veelgestelde vragen over hypnose

Hypnose is niet vanzelfsprekend.

Hypnose is niet voor iedereen vanzelfsprekend en het is dan ook heel logisch om vragen te hebben. Op deze pagina hebben we de meest voorkomende vragen voor je verzameld. Grote kans dat jouw vraag erbij staat in de FAQ hieronder. Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben neem dan contact op. Hier vind je mijn contactgegevens.

Voor meer informatie over mij en de hypnose techniek die ik gebruik, kun je ook op deze pagina kijken.

  • Voor wie is hypnotherapie?
    Hypnotherapie kan worden toegepast bij mensen van alle leeftijden. Ik werk alleen met mensen vanaf 16 jaar en ouder. Voorwaarde is wel dat de persoon er zelf voor kiest en achter deze vorm van behandeling staat.
  • Hoe werkt hypnose?
    Hypnose is een staat van verhoogde ontspanning. focus en concentratie, waarbij de therapeut suggesties kan geven om gewenste veranderingen in gedachten, gevoelens of gedrag te bevorderen. Zelf werk ik graag met het Simpson Protocol. Daarbij wordt er in de eerste sessie gewerkt met hypnose om een voldoende diepe ontspanning, een trance te creëren. Daarna wordt het onderbewustzijn (wat bij het Simpson Protocol het hoger bewustzijn wordt genoemd) ingezet om zelf de oorzaken op te sporen en de oplossingen aan te dragen. Er wordt niet met suggesties gewerkt waardoor het een heel puur proces is, de informatie én de oplossing komen uit de persoon zelf.
  • Waarom hypnose?
    Hypnose kan helpen bij het verkennen van diepere niveaus van het bewustzijn en het aanpakken van onderliggende oorzaken die moeilijk te bereiken zijn met traditionele therapieën. "Ik heb al van alles geprobeerd en niets helpt." Dit hoor ik vaker in mijn praktijk. Vaak komt dit doordat reguliere therapie vanuit het bewustzijn werkt. Echter, slechts 3-5% van wat we dagelijks doen wordt gestuurd door ons bewuste brein. De overige 95-97% van onze gedachten en ons gedrag wordt door ons onderbewuste brein bepaald. En precies daar doet de hypnose zijn werk. Hypnose maakt gebruik van de verbinding tussen lichaam en geest om een positieve verandering te bevorderen. Bij hypnose is het niet nodig om lange gesprekken te voeren en uitgebreid terug te gaan naar het verleden. Hypnose is een snelle en effectieve manier van therapie.
  • Wat is het Simpson Protocol?
    Het Simpson Protocol is een relatief nieuwe vorm van hypnotherapie ontwikkeld door Ines Simpson. Het bijzondere is dat het volledig non-verbaal kan verlopen: de cliënt communiceert via ideomotorische signalen (bijvoorbeeld vingerbewegingen) terwijl hij/zij in een diepe hypnotische staat verkeerd. Het Simpson Protocol is een specifieke benadering van hypnotherapie die zich richt op het hoger bewustzijn van de cliënt, ook wel het onderbewustzijn genoemd. In het Simpson Protocol wordt niet gewerkt met suggesties van de therapeut, maar wordt het hoger bewustzijn van de cliënt ingezet om zelf de oorzaken van problemen op te sporen en oplossingen aan te dragen. Het doel van het Simpson Protocol is om diepe en blijvende veranderingen te bewerkstelligen op mentaal, fysiek, spiritueel, emotioneel en informationeel niveau door directe communicatie met het hoger bewustzijn van de cliënt. Toepassingen: Emotionele en fysieke problemen Trauma’s verwerken Emotionele blokkades loslaten Angsten, depressie, chronische pijn Spirituele groei en zelfontwikkeling Kenmerken: Diepe trance (Esdaile-staat of dieper) Cliënt hoeft het probleem niet bewust te benoemen Er wordt gewerkt met het hogere bewustzijn of superconscious mind Vaak als “mild” of “zacht” ervaren door cliënten Gericht op het activeren van het zelfhelend vermogen van de cliënt door directe communicatie met het hoger bewustzijn, waardoor diepe en blijvende veranderingen kunnen plaatsvinden
  • Wat is hypnotherapie?
    Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt gebruikt om het onderbewustzijn van een persoon te bereiken en positieve veranderingen teweeg te brengen. Tijdens hypnose bereik je een staat die je kunt vergelijken met dagdromen, een diepe staat van ontspanning waarin het bewustzijn omzeilt wordt en er rechtstreeks gecommuniceerd kan worden met het onderbewustzijn.
  • Ik weet niet wat de oorzaak van mijn probleem is, kan hypnose mij dan wel helpen?
    Met hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.
  • Bij welke klachten kan hypnose helpen?
    Hypnotherapie wordt toegepast om op subtiele wijze gedachten- of gedragsveranderingen teweeg te brengen. Het wordt bij verschillende lichamelijke en psychische klachten ingezet. Denk bijvoorbeeld aan mensen die worstelen met verschillende problemen, zoals angst, stress, gewichtsbeheersing, stoppen met roken, enzovoort. Een aantal veel voorkomende klachten die met behulp van hypnose verholpen kunnen worden: hulp bij (chronische) ziekte ongewenste patronen doorbreken trauma angsten onveilig gevoel of wantrouwen afleren van bepaald gedrag stoppen met roken afvallen stress PTSS slaapproblemen hulp bij pijnklachten prikkelbare darm syndroom (PDS) negatieve gedachten en emoties depressieve gevoelens zelfvertrouwen vergroten het gevoel dat je vast zit gezondheid verbeteren persoonlijke ontwikkeling zoektocht naar meer zingeving schuldgevoel loslaten je minder zorgen maken
  • Kan ik nadat ik uit hypnose kom zelf autorijden?
    Iedereen voelt zich anders na een sessie. Het is over het algemeen veilig om na de hypnose zelf te autorijden, omdat je volledig bewust en alert bent. Is het een diepe hypnose geweest dan is het verstandig om na de sessie water te drinken en jezelf even 15 minuten te geven om weer helemaal fris en alert te zijn.
  • Wat als ik niet te hypnotiseren ben?
    Iedereen kan gehypnotiseerd worden. Sommige mensen zijn makkelijker te hypnotiseren dan anderen, en indien je al een keer gehypnotiseerd bent, zal de volgende keer vlotter verlopen. Maar iedereen die zich kan concentreren, instructies kan volgen en verbeeldingskracht heeft, is te hypnotiseren. De hypnotiseur begeleidt je enkel, dus eigenlijk doe je alles zelf dankzij de kracht van je verbeelding.
  • Hoeveel hypnose sessies heb ik nodig?
    Meestal zijn 3 sessies voldoende om een positieve verandering teweeg te brengen.
  • Is hypnose effectief?
    Onderzoek toont aan dat hypnose effectief kan zijn bij het behandelen van verschillende aandoeningen en het bevorderen van positieve veranderingen. Het helpt zowel bij fysieke klachten als bij mentale klachten. Vaak is hypnose zeer effectief omdat er een verandering plaatsvindt in het onderbewuste, en 95-97% van onze gedachten, emoties en gedrag komen voort uit ons onderbewuste. Meestal is er na 3 sessies al een positieve verandering merkbaar.
  • Mag er iemand anders aanwezig zijn tijdens de hypnose sessie?
    De aanwezigheid van een ander persoon tijdens de hypnose sessies is niet toegestaan omdat het de effectiviteit van de therapie beïnvloed.
  • Krijg ik ook huiswerk mee?
    Na de eerste sessie krijg je een zelfhypnose mee die je iedere dag 1-3 keer uitvoert. Doordat je de zelfhypnose oefent hoeven we bij sessie 2 en 3 geen tijd meer te besteden aan het creëren van een diepe hypnose en kunnen we direct aan de slag met jouw vraag of probleem.
  • Hoe lang duurt een hypnose sessie?
    De duur van een hypnose sessie kan variëren, maar gemiddeld duurt een sessie tussen de 60 en 90 minuten.
  • Ik wil niet praten over mijn probleem, kan ik toch geholpen worden met hypnose?
    Met hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.
  • Moet ik in mijn verleden graven?
    Nee, hypnotherapie kan ook gericht zijn op het heden en de toekomst, afhankelijk van de doelen die je wilt bereiken. Het is niet altijd nodig om diep in het verleden te graven.
  • Kan ik tegen mijn wil in gehypnotiseerd worden?
    Nee, je kunt niet tegen je wil in gehypnotiseerd worden. Hypnose vereist vrijwillige deelname en samenwerking tussen de persoon en de therapeut.
  • Op het toneel doen mensen gek tijdens hypnose, gaat dat met mij ook gebeuren?
    Hypnose op het toneel is show-hypnose, vaak gericht op entertainment en kan overdreven gedrag veroorzaken. Wij doen niet aan show-hypnose, dus nee, je gaat niet gek doen. In een therapeutische setting is de focus op positieve verandering en zelfontwikkeling. Je zit gewoon rustig op je stoel en reageert af en toe op een vraag of suggestie van je therapeut.
  • Kan ik me alles herinneren?
    Tijdens hypnose kun je je meestal alles herinneren wat er is gebeurd. Sommige details kunnen echter vervagen naarmate de tijd verstrijkt.
  • Hoe voelt hypnose?
    Iedereen ervaart hypnose anders. Sommige mensen krijgen een tintelend gevoel, anderen voelen helemaal niets. De meeste mensen voelen zich tijdens de hypnose ontspannen, gefocust en bewust van hun omgeving, maar tegelijkertijd diep in zichzelf gekeerd.
  • Ben je bewusteloos tijdens hypnose?
    Nee, hypnose is geen bewusteloosheid. Je blijft bewust van wat er gebeurt en kunt de suggesties van de therapeut accepteren of weigeren.
  • Verlies ik de controle over mezelf en mijn lichaam?
    Nee, je behoudt altijd de controle over jezelf en je lichaam tijdens hypnose. Je kunt op elk moment stoppen als je dat wilt.
  • Wat is het verschil tussen hypnose en EMDR?
    EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een specifieke therapie voor traumaverwerking, terwijl hypnotherapie een bredere benadering van therapie is die hypnose als hulpmiddel gebruikt. Bij EMDR ben je bij bewustzijn en denk je terug een aan een traumatische gebeurtenis en haal je informatie op over de traumatische beleving. Na het bewust ophalen van informatie, zal de therapeut opnieuw vragen de gebeurtenis voor de geest te halen maar nu in combinatie met een afleidende stimulus. Bij Hypnose kom je in een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie. Je hoeft bij hypnose niet terug te gaan naar een traumatische ervaring, je kunt je ook richten op het heden en de toekomst.
  • Hoe verschilt hypnotherapie van psychotherapie?
    Psychotherapie is een algemene term voor verschillende vormen van therapie, terwijl hypnotherapie specifiek hypnose als therapeutisch middel gebruikt om veranderingen te bevorderen.
  • Wat is het verschil tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn?
    Het bewustzijn is het deel van de geest dat zich bewust is van gedachten, gevoelens en ervaringen, datgene waar we onze aandacht op richten. Dit is ons denken, beslissingen maken, wilskracht. Het onderbewustzijn bestaat uit diepere lagen van de geest die niet altijd bewust toegankelijk zijn, maar wel invloed hebben op gedrag en emoties. Dit is onze identiteit, ons gedrag, onze emoties, onze patronen, onze herinneringen, de automatische piloot. Ons onderbewustzijn regelt en stuurt alles, ook onze bloeddruk, onze hartslag, etc. Ons onderbewustzijn is ook aan het werk wanneer we dromen of wanneer we tegen onszelf praten.
  • Wat is het verschil tussen regressie therapie en het Simpson Protocol?
    Regressie en het Simpson Protocol zijn beide technieken die worden gebruikt in hypnotherapie, maar ze hebben verschillende benaderingen en doelen. Regressietherapie is gericht op het herbeleven, verkennen en helen van onverwerkte trauma's en ervaringen, zodat emotionele blokkades verdwijnen en onbewuste patronen doorbroken kunnen worden. Hierbij wordt er diep ingegaan op de oorzaak van het probleem. De therapie wordt vaak als emotioneel intens ervaren. Het doel van het Simpson Protocol is om diepe en blijvende veranderingen te bewerkstelligen op mentaal, fysiek, spiritueel, emotioneel en informationeel niveau door directe communicatie met het hoger bewustzijn van de cliënt. Dit kan net als regressietherapie ingezet worden bij onverwerkte trauma's, emotionele blokkades en het doorbreken van onbewuste patronen. Bij hypnose middels het Simpson Protocol wordt het hoger bewustzijn van de cliënt ingezet om zelf de oorzaken van problemen op te sporen en oplossingen aan te dragen. Hierbij hoeft het probleem zelf niet besproken te worden. De therapie wordt vaak als “mild” of “zacht” ervaren door cliënten.
  • Wat is het verschil tussen hypnose en meditatie?
    Hoewel zowel hypnose als meditatie gericht zijn op het veranderen van bewustzijnsstaten, is hypnose meestal gericht op specifieke doelen en veranderingen, terwijl meditatie vaak gericht is op ontspanning en bewustwording. Bij meditatie ben je bewust in het hier en nu. Bij hypnotherapie ben je juist onbewust in het hier en nu.
  • Een hypnose behandeling is altijd succesvol.
    Hoewel ik in mijn praktijk tot nu toe altijd positieve uitkomsten zie bij mijn cliënten, kan het succes van hypnose variëren afhankelijk van de persoon en de situatie. Sommige mensen reageren beter op hypnose dan anderen. De motivatie van de persoon is hierin zeker een belangrijke factor.
  • Het gebeurt wel eens dat iemand niet uit hypnose komt.
    Dit is een fabeltje, je komt altijd uit hypnose. Aan het eind van de sessie wordt je door de therapeut uit hypnose begeleid. Maar ook wanneer er iets gebeurt in je omgeving dat je aandacht nodig heeft, kom je onmiddelijk uit hypnose. Je kunt het zelf bepalen als je de hypnose wilt verbreken.
  • Hypnose is gevaarlijk.
    Niet waar. Hypnose is volledig onschuldig en ongevaarlijk. Het is een natuurlijke staat van zijn die we allemaal wel eens ervaren als we zeer ontspannen en geconcentreerd zijn. Je kan er niets anders aan over houden, behalve een positieve verandering van datgene waarvoor je zelf verandering wilde.
  • Hypnose is eng.
    Hypnose is een natuurlijke staat van bewustzijn die in principe niet eng is. Het is belangrijk om open te staan voor de ervaring en vertrouwen te hebben in de therapeut. Wist je dat je als je een boek leest en daar helemaal in op gaat, je in dezelfde staat bent als tijdens hypnose? Of tijdens het dagdromen of televisie kijken. Je bent waarschijnlijk dagelijks meerdere malen in een staat van hypnose, zonder dat je dit zelf in de gaten hebt.
bottom of page